I synnerhet äldre kylskåp, frysar eller kyl- och frysskåp lider av att det bildas ett tjockt islager på sidoväggarna, som också kan spilla över på livsmedlen (frysskada). Detta beror främst på fukten som bildas inuti enheterna på grund av den kalla luften. Detta kan leda till att dörrar eller lådor inte längre öppnas eller stängs ordentligt. Även moderna enheter med en automatisk avfrostningsfunktion eller frostfri teknik utvecklar ett tunt islager över tiden. En annan nackdel: elförbrukningen ökar avsevärt som ett resultat. Regelbunden tining och avfrostning förlänger dock livslängden på din frys, din kylbox eller ditt kylskåp.
Med torrångaren kan du ånga bort isen på nolltid — och den perfekta rengöringen och desinfektionen görs samtidigt.
Förvara frysta livsmedel svalt
Medan frysen avfrostas måste de frysta livsmedlen förvaras på en sval plats för att förhindra att den förstörs. Den bästa tidpunkten att göra detta är på vintern eller tidigt på våren när temperaturen ute är kall. Livsmedlen kan sedan lagras tillfälligt på balkongen eller terrassen. Ett annat alternativ är att tillfälligt förvara de lättfördärvliga livsmedlen i en kylbox eller korg med ispaket.
Tina frysen snabbt med en torrångare
Kylskåp som frysar, frysar eller frysfacket i kylen bör rengöras och avfrostas regelbundet — minst en gång om året.
De bästa tipsen för köksrengöringen följer här.